SQL Server Bilgileri (SQL Server 2022, Developer Edition, Turkish_CI_AS)
Windows Server Bilgileri (Windows Server 2022, 8 cores CPU, 8 GB Memory, Tekli Disk Yapısı)
Adım 1: SQL Server 2022 Developer Edition ait kurulum dosyalarını açıyoruz.
Adım 2: Setup » Sağ Click » Run as administrator » “Setup” dosyasını Yönetici olarak çalıştırıyoruz.
Adım 3:Installation sekmesinde yer alan “New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneğine tıklıyoruz.
Adım 4:Edition sekmesinde yer alan “Specify a free edition” seçeneğinden kuracağımız sürümü seçip, “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 5:License Terms lisans anlaşmasını kabul edip, “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 6:Microsoft Update sekmesinde “Use Microsoft Update to check for updates (recommended)” seçeneğine tıklamadan, “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 7:Install Rules sekmesinde kurulum öncesi sistem gereksinimlerimiz kontrol ediliyor. Gerekli bileşenler var olduğundan, sadece Windows Firewall uyarı veriyor. “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 8:Azure Extension for SQL Server “Azure Extension for SQL Server” seçeneğine tıklamadan, “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 9:Feature Selection sekmesinden kullanıcının istediği özellikleri seçiyoruz. Varsayılan olarak resimdeki özellikleri seçiyoruz. SQL Server (C:) OS diski üzerine kurulum yapılması önerilmez. SQL Server için sunucuya eklenmiş başka bir disk üzerine kurulum yapılması önerilmektedir.
Adım 10:Instance Configuration sekmesinde SQL Server Instance Name’ini belirliyoruz. Burada “Default Instance” seçeğini seçersek, sunucunun ismini alır. “Named Instance” seçeğini seçersek, belirleyeceğimiz ismi kullanır. SQL Server için kullanıcı bir Instance ismi belirleyebilir veya varsayılan Instance ismi ile kurulum adımını geçebiliriz. Biz burada “Default Instance” seçeğini seçip, “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 11:Server Configuration sekmesi “Service Accounts” tabında SQL servisleri için yetkili kullanıcılarımızı belirliyoruz. Burada NT Service kullanıcılarının kullanılması önerilmez, hem güvenlik hem de kolay yönetilebilirlik açısından domain user olması önerilmektedir. “Startup Type” seçeneğinde “Automatic” seçeneğini seçiyoruz.
Adım 12:Server Configuration sekmesi “Collation” tabında kullanıcının istediği özellikleri seçiyoruz. SQL Server varsayılan dil ve karakter set ayarları yapıldıktan sonra “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 13:Database Engine Configuration sekmesi “Server Configuration” tabında kimlik doğrulama metodunu seçmemiz ve bunun için kullanıcı belirlememiz istenmektedir. “Mixed Mode” seçeneğini seçiyoruz. “Add Current User” butonuna tıklayarak mevcut kullanıcımızın yetkili kullanıcı olarak eklenmesini sağlıyoruz. Daha sonra SQL Server’ın kendisine ait olan “sa” isimli özel kullanıcının şifresini yazıyoruz.
Adım 14:Database Engine Configuration sekmesi “Data Directories” tabında sistem veri tabanlarının nereye kurulacağı, kullanıcı veri tabanları ve backup dosya yolunu belirtiyoruz. Buradaki ayarlamalar varsayılan olararak kabul edilir.
Adım 15:Database Engine Configuration sekmesi “TempDB” tabına geliyoruz. TempDB veri tabanında performans için gerekli sayıda ve gerekli boyutta TempDB oluşturuyoruz. Daha sonra dosya yolunu belirtiyoruz.
Adım 16:Database Engine Configuration sekmesi “Memory” tabında SQL server memory ayarları yapıldıktan sonra “Next” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Adım 17:Ready to Install sekmesinde yapılacak işlemlerin özeti mevcuttur. İnceleyip, “Install” butonuna tıklayarak ilerliyoruz. Bu ekranda yer alan “Configuration file path” dosya yolundaki .ini dosyasına erişerek bu kurulumlar sırasında hangi komutların işletileceğini görebiliriz. Bunlar otomasyonel kurulumlarda işimize yarayabilmektedir.
Adım 18:Complete sekmesinde kurulumun “başarılı” bir şekilde tamamlandığını gördükten sonra “Close” butonuna tıklayarak işlemleri tamamlıyoruz.
Kurulum dosyasının güncel versiyonunu sunucu üzerine indiriyoruz. Adım 1: Öncelikle buradan SSMS’i indirme işlemini tamamlıyoruz. Adım 2: SSMS-Setup-ENU.exe » Sağ Click » Run as administrator » SSMS-Setup-ENU.exe dosyasını Yönetici